Dieta Montignac’a

Wbrew powszechnej opinii, wartość energetyczna produktów żywnościowych ma drugorzędne znaczenie. Badania wykazały brak zależności między ilością kalorii dostarczanych organizmowi, a otyłością. Zależność taką może posiadać nadmiarowa ilość insuliny, ktory powoduje wzrost cukru we krwi, poprzez zjadanie produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym. Metoda Montignac’a składa się z dwóch faz:

I.Przywracanie prawidłowej wagi ciała (chudnięcie)

II.Utrzymanie prawidłowej wagi ciała

W każdej fazie mamy różne produkty dozwolone. Należy tworzyć posiłki o możliwie najniższym indeksie glikemicznym. A przede wszystkim nie spożywać produktów, które posiadają indeks (IG) powyżej 50.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują dużego wzrostu glukozy we krwi.

O to główne zasady diety:
1.Jemy 3 główne posiłki dziennie – 2 węglowodanowe i 1 tłuszczowy.
2.Po posiłku węglowodanowym robimy 3 godz.przerwy po tłuszczowym 4 godz.
3.Owoce jemy na czczo rano przed śniadaniem.
4.Białka spozywamy proporcjonalnie do wagi ciała np: 70kg / 70g białek
5.Spożywamy posiłki węglowodanowo-białkowe lub tłuszczowo-białkowe.
6.Do węgli zaliczamy (łączymy z tłuszczem do 1,5%):
- chleb z mąki z pełnego przemiału,
- makaron z pszenicy durum,
- kasze ,
- ryż naturalny.
- białko jaja
7.Do tłuszczy zaliczamy:
- mięso,
- jajka,
- sery tłuste,
- śmietanę od 18%
- majonez bez cukru – własnoręcznie zrobiony wg zasad MM , lub kielecki
8.Unikać wszystkich dań przygotowanych z użyciem: mąki białej (pszennej), masła, bułki tartej, cukru, karmelu, skrobi modyfikowanej itp. (mąkę białą można zastąpić mąką z soczewicy lub grochem arabskim, a bułkę tartą parmezanem)
9.Jemy węglowodany do 50 IG (tabela IG )
10.Do każdego posiłku (poza owocami zjedzonymi na czczo), należy zjeść tyle warzyw, ile waży cały posiłek

Owoce
Większość owoców jadamy na 30 min przed sniadaniem do 400g.
Wyjątkiem są owoce niefermentujace, jak truskawki, maliny, jeżyny, które można jeść do śniadania.

Śniadania węglowodanowe:
- chleb z pełnego przemiału, który można jeść z chudym twarogiem, dżemem z fruktozą, warzywkami,
- musli, w skład którego mogą wejść płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%). Można dodać pokrojone drobniutko suszone śliwki lub morele, posypać cynamonem,
- pieczone jabłka. Możesz zrobic ryż zapiekany z jablkami, piernik czy ciasteczka owsiane,
- zamiast chleba z mąki z pełnego przemiału, można zjeść pieczywo typu Wasa lub żytnie,
- omlet z białek jajek, mleka i odrobiny mąki
- naleśniki lub racuszki (najlepiej smażone bez tłuszczu (jak sie nieda, to tłuszcz trzeba rozprowadzic bardzo cienką warstwą na patelni, za pomoca np. wacika)
- nabiał do 1.5% tłuszczu, dżemy słodzone tylko i wyłacznie fruktozą
- można zrobić galaretke owocowa, ale na bazie mąki z pełnego przemiału

 Obiady tłusczowe:
- kurczak, indyk, sery żółte, sery pleśniowe, rybki (wyjatek: tuńczyk w sosie własnym zaliczamy do wegli) gotowane na parze, smażone na oliwie (wyłacznie oliwa z oliwek i też w niewielkich ilościach)
- duszone / gotowane warzywa (np. szpinak, fasolka szparagowa, cukinia, i inne)
- surowe warzywa (ZAWSZE)
- makaron sojowy
- smietana 18% (kwasna)
- jajka (zawierajace i żółtko i białko) w postaci jajecznicy, sadzonych, w sałatce…
- kotlety mielone

Kolacje węglowe:
- makaron durum, brązowy ryż
- warzywa surowe i gotowane
- jogurt 0%, twaróg
- omlet (podobnie jak na sniadanie)
- NIE WOLNO: słodkich produktów – nawet jogurtów, owoców, fruktozy
- tuńczyk w sosie własnym
- soja, soczewica, ciecierzyca, kasza pęczak itp

    Tagi: , , ,







Dodaj komentarz